QÜESTIÓ DE PERSPECTIVA
- pigmentsdi
- Oct 10, 2020
- 3 min de lectura

Com ja haureu vist a les nostres stories d'Instagram, de vegades saber si el que veuen els nostres ulls és real, o no, és tot un repte ... i això és gràcies a una interessantíssima eina que creatives i creatius fan servir amb molta astúcia:
La perspectiva
De el llatí perpectivus, o perspicere "mirar a través de" o "observar atentament" (Font: RAE)
La perspectiva és la tècnica que s'utilitza per crear la il·lusió de tridimensionalitat sobre una superfície bidimensional, dit en altres paraules, ens ajuda a crear la sensació de profunditat on no n'hi ha veritablement. Un artifici, que s'aconsegueix variant la grandària i la disposició dels objectes, així com la seva il·luminació i color, seguint les línies de convergència que marca la perspectiva.
Si ens centrem en dibuix tècnic, hem de diferenciar entre dos tipus generals de perspectives: Cònica i Paral·lela. En la primera l'observador està situat en un lloc determinat, el que condiciona la representació dels objectes a un (o més) punts de fuga. Mentre que a la segona, l'observador està en l'infinit, de manera que les línies paral·leles en la realitat, també ho són en el dibuix, d'aquí el seu nom.
Tant la cònica com la projecció paral·lela, inclouen diferents tipus de perspectives:
PERSPECTIVES CÒNIQUES
Sistema de representació gràfica que fa servir rectes projectants que passen per un punt (punt de fuga), per projectar un cos. Aquest tipus de perspectiva s'aproxima a la visió real que es té de l'objecte.
La perspectiva lineal o paral·lela

Es fa servir per a representar objectes frontalment, sent així que les línies parteixen de la part davantera, i convergeixen a un únic punt situat sobre la línia d'horitzó o de terra (LT). Aquest punt es diu "punt de fuga" i està a l'altura de la vista de l'espectador (sobre LT).
Mitjançant aquesta perspectiva se situen les figures de més a prop a més lluny en diferents plans de profunditat, paral·lels entre si.
La perspectiva obliqua o de dos punts

En aquest cas, disposem de dos punts de fuga, de manera que podem representar tant la profunditat com l'amplada dels objectes. Els objectes ja no estan front a la persona que observa, sinó que es presenten de forma més oberta, podent representar objectes més grans, el que la converteix en una perspectiva molt usada en arquitectura.
Els seus punts de fuga, també estan situats sobre la línia de l'horitzó (LT).
La perspectiva de tres punts de fuga o aèria

Aquesta tècnica, a més de representar profunditat i amplada, representa també l'altura, llançant línies a un tercer punt. Aquest no està sobre la línia de terra (LT), sinó que se situa per sobre (objecte vist des de baix), o per sota (vist des de dalt), depenent des d'on es vegi l'objecte. És per aquesta qualitat que se sol utilitzar aquesta perspectiva per representar objectes solts.
PERSPECTIVES PARAL·LELES
També anomenada axonomètrica, aquesta perspectiva fa servir la projecció paral·lela, o cilíndrica, que es materialitza en tres eixos ortogonals. Depenent dels angles amb els quals es relacionen aquests tres eixos, tenim:

Projecció isomètrica: Els tres eixos es distancien el mateix angle (120°)
Projecció dimètrica: Dos angles iguals, i un desigual.
Projecció trimètrica: Els tres angles diferents.
La perspectiva cavallera

Sistema de projecció paral·lela obliqua en què dos dels seus eixos mantenen el mateix angle, mentre que el tercer té un de diferent. Això es tradueix en què els eixos X (alçada) i Z (amplària) mantenen veritable magnitud, mentre que a l'eix Y (profunditat) se li ha d'aplicar un coeficient de reducció.
La perspectiva militar

Es tracta d'un cas concret de perspectiva cavallera, és a dir, de projecció paral·lela obliqua. Té l'avantatge que el pla horitzontal està en veritable magnitud, de manera que les circumferències es poden fer amb compàs, però ¡compte! no en la resta.
Si voleu veure més exemples d'aquestes perspectives bàsiques del dibuix tècnic, aneu al nostre perfil d'instagram PigmentsDidàctics. A més, allà trobareu un munt quiz divertits, on podreu aprendre mil coses divertides sobre EPVA, i cultura artística.

Fins aquí el post d'avui!
Se vos ha fet denset o vos ha semblat útil?
Esperem que sigui més la segona opció que la primera :)
Ens llegim en comentaris i per instagram!
R.
*Imatges no pròpies
Comments