top of page

Cossos normatius i comunicació audiovisual

Hola de nou!


Aquest mes es celebra el dia internacional contra la violència de gènere (25 de novembre) i volem fer el nostre homenatge a la figura femenina en la societat, així que durant novembre centrarem els post del blog en les dones.


Abans de començar aquest, vos recomanem que feu una ullada al post sobre Les dones escultores valencianes que ja podeu vorer al blog. És molt interessant, i una genial introducció per al que ara llegireu.



Com ja haureu intuït pel títol, hui la cosa va de cossos normatius i imatge. Tothom tenim clar que des de que l’ésser humà va desenvolupar la capacitat d’expressar-se, va començar també a fer judicis de valor, i amb aquests van néixer els cànons de bellesa. Estereotips que ens volen marcar des de com vestir, fins quines activitats fer, quin pentinat dur o com parlar. Però, en aquest post anem a centrar-nos en un tema particularment candent en l’actualitat: com ha de ser el nostre cos.



Si tan sols posem en marxa el televisor, ens trobarem un fum d’exemples del que parlem. Tot de persones joves, desenfadades, valentes, amb la pell llisa i totes les extremitats impol·lutes, vaja molt atractives...


Però, és real aquesta visió de la humanitat?

Bé doncs, la figura femenina ha estat històricament un dels objectius d’aquests cànons de bellesa més profundament afectat. De fet, hui dia encara ho és, tot i que comencem a veure visos de canvi a les polítiques comunicatives.



El cos de la dona ha estat modelat per la societat, sofrint tots els canvis que aquesta experimentava.

Així s’ha passat de dones amb cossos que expressaven la fertilitat voluptuosa, a dones absolutament primes, altes i sempre joves, i més recentment a dones amb corbes exuberants, pel llarg i pell llisa sense imperfeccions.



Evidentment, no més del 5% de la població mundial de dones es poden considerar dins aquests estereotips. La resta de dones, el 95%, es veuen excloses en molts àmbits de la societat.


Per fixar-nos en un, parlem de moda. La gran majoria de les botigues de roba que podem trobar a peu de carrer tenen únicament talles normatives, tot i que fan publicitat amb lemes com “Sigues tu mateix”, i fan bandera de permetre la llibertat de les seues consumidores.


No obstant, estem assistint a un canvi de mentalitat que poc a poc vol anar calant en el nostre pensament: el Body-Positive. Moviment que defensa la idea que tots els cossos son bonics i atractius, i que no hem de voler encaixar en cap cànon ni idea preconcebuda i llunyana de la realitat.


Tot i que encara ens queda molt de camí per recórrer per acceptar-nos com som amb naturalitat i salut, aquest potser siga un bon punt per a començar.


Como ho veieu? S’heu sentit jutjades per aquests estereotips de bellesa en algun moment? Com s’heu adonat que no era positiu? Volem saber la vostra opinió i experiència.



Juntes sempre endavant. Fins aviat!


R.


IMATGES:

1. Dove - Real beauty women

2. Wix

3. InternetI

4. La yogui Jessamyn Stanley fotografiada per Nadya Wasylko

Comments


bottom of page