top of page

Les dones escultores valencianes

Són moltes les artistes valencianes però poques són conegudes, i més si es tracta del món escultòric.


A continuació presentarem a tres escultores valencianes que han tingut rellevància en el món de l'escultura.


Primer començarem parlant d'Elena Sorolla,i si, és la filla de Joaquín Sorolla, no fa falta que ho busques en internet... A continuació continuarem amb Ángeles Marco, i finalitzarem amb Carmen Calvo Sáenz.



Elena Sorolla


Va nàixer a València un 12 de juliol de 1895 i va morir el 1975 als 80 anys a Madrid. Va ser una escultora i pintora espanyola d'inicis del segle XX. Va rebre una educació diferent a la que reben altres dones de la seua època que estudiaven en col·legis religiosos femenins. Estudiava en la Institució de Lliure Ensenyament, amb un ensenyament mixt basat en una metodologia raonada, lliure i democràtica.

Aproximadament en 1911, quan tenia 16 anys va començar a descobrir el món de l'escultura de la mà de Mariano Benlliure, i poc després passaria a estudiar amb José Capuz. Va dedicar la seua joventut a l'escultura abandonant-la per a dedicar-se a la seua família.


Va deixar una producció escultòrica escassa però de gran qualitat tècnica. Moltes d'aquestes peces estan sense signar com ocorre amb l'obra d'altres dones escultores de la seua època.


La major part de les seues obres formen part de col·leccions particulars, a excepció d'algunes que pertanyen al Museu Sorolla.


Entre les seues obres podem trobar:

Desnudo femenino (ca. 1915-1926)

Muchacha sentada (ca. 1915-1929) Busto de mujer (1921) Sevillana bailando (1915) Gitana (ca. 1915-1922) Francisco Pons-Sorolla niño (ca.1920)

Desnudo femenino recostado (1919) Coqueta (ca. 1915-1919) Desnudo de mujer (ca. 1915- 1921) Saeta (ca. 1919)



Ángeles Marco


Va nàixer a València en 1947 i va morir en 2008, amb tan sols 61 anys, a València.

Va estudiar a la Facultat de Belles arts de Sant Carles i va obtindre el doctorat en 1987, i a partir de 1989 va pasar formar part de l'equip docent de la mateixa facultat.


Entre els seus materials més treballats trobem el ferro, el cautxú, el cristall o la cera.

Va influenciar en tota una generació de joves artistes que es van dedicar a l'escultura. Està vinculada als principis teòrics del postminimalisme i l'art conceptual internacional, encara que la seua figura i llegat no han sigut prou estudiats des de la seua defunció.


Un dels nuclis més poderosos dins de la seua producció és la serie “Salt al buit” que va realitzar entre 1986 i 1989, en la qual apareixen palanques o perxes desafiadores, formes que porten, segons va deixar constància la pròpia artista, fins a un territori desconegut i colpidor


Va obtindre el Premi Alfons Roig de la Diputació de València en 1988 i en aquest mateix any l'IVAM (Institut Valencià d'Art Modern) li va dedicar una de les seues grans exposicions «El taller de la memòria» a la qual seguiria, en 2001 «Trípodes oblics i cons» en la Universitat Politècnica de València (que es troba situada al Campus Escultòric de Vera).








Puente, 1986





Carmen Calvo Saénz

Nascuda a València en 1950 és una artista contemporània espanyola, destacada per la seua aportació a l'art contemporani internacional, realitzant la seua obra amb una pluralitat de recursos formals, tècnics i temàtics. ​L'any 2013 se li atorga el Premi Nacional d'Arts Plàstiques del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport i va ser nomenada en 2014 acadèmica de la Reial Acadèmia de Belles arts de Sant Carles de València.


Ha obtingut diversos premis, entre els quals es troben:

  • Premi Alfons Roig de la Diputació de València 1989

  • Medalla de la Facultat de Belles Arts de San Carles de València 2009

  • Premi de la Asociació Espanyola de Crítics d'Art (AECA) a l'autor de la millor obra o conjunt presentat per un artista espanyol viu, 31a edició d'Arc Madrid en l'Estand de la galeria Joan Prat, Barcelona 2012

  • Premi Nacional d'Arts Plástiques d'Espanya 2013

  • Premis ACCA de la Crítica d'Arte, 30a edició Catalunya 2013

Baix del seu nom us deixem la seua pàgina web perquè pugueu "escodrinyar" tota la seua obra ;)





I ja s'ha acabat el blog de hui :( però ens veiem la setmana que ve amb més temes interessants interessants.


Adéu!


C.







Comments


bottom of page