top of page

Animació en volum o StopMotion



Passen, passen!! Que hui anem a parlar de l'animació en volum també coneguda com a stop motion.


L'«animació en volum» rep també nom d'«animació fotograma per fotograma», «animació quadre per quadre», «parada d'imatge», «pas de manovella», «animació foto a foto» o «stop motion».


Aquest tipus d'animació té la característica principal que en ella no s'animen dibuixos o imatges planes sinó objectes estàtics i immòbils que són col·locats davant d'una càmera.

Per a realitzar l'animació i aparentar el moviments dels objectes es capturen fotogrames, on en cada fotograma es mou lleugerament l'objecte seguint una relació amb els moviments i guardant la major continuïtat lògica del moviment.


A continuació es reprodueixen els fotogrames de manera seguida, creant així sensació de moviment. Els elements més comuns que se solen animar són ninots, marionetes o figures de plastilina.


Depén dels elements animats i de la tècnica utilitzada podem distingir quatre categories d'animació en volum:


1. Animació amb retalls o cut-out

En aquesta tècnica s'usen figures retallades, ja siga de paper o fotografies, dividides en parts per al seu posterior moviment. La sensació de moviment es produeix reemplaçant i desplaçant les parts dels cossos dels personatges obtenint així diverses poses.




2. Go motion

L'animació go motion és una variant de stop motion. S'intenta buscar l'efecte borrós que es produeix en pel·lícules realitzades en temps real quan un objecte és més ràpid que la velocitat d'obturació de la càmera. Es realitza sacsejant lleugerament l'objecte fotografiat o una part d'ell mentre es pren cada fotograma.







3. Pixilació

Aquesta animació igual que la de GoMotion, també és una variant del stop motion, amb la característica que en aquesta els objectes animats són persones i objectes comuns , i com succeeix amb les altres formes d'animació aquests objectes són fotografiats repetides vegades, i desplaçats lleugerament entre cada fotografia creant així la il·lusió òptica de moviment.




4. Plastimació o claymation

La plastimació és l'animació més lliure, ja que a causa del material utilitzat (argila, plastilina o qualsevol altre material mal·leable) les figures es poden anar transformant amb el pas de l'animació.







PEL·LÍCULES QUE USEN L'ANIMACIÓ EN VOLUM:

Cavernícola


Wallace and Gromit


La oveja Shaun: La película, granjaguedón


La novia cadáver


Frankenweenie




ANUNCIS QUE UTILITZEN ANIMACIÓ EN VOLUM:


Mary Freixes Publicidad StopMotion - 2012


Nutella - 2017


Milka - 2020



Aquests sol són alguns exemples que utilitzen el stopmotion o animació en volum, coneixes alguns més??

Deixa'ls en comentaris!!







I ja s'ha acabat el blog de hui :( però ens veiem la setmana que ve amb més temes interessants interessants.


Adéu!


C.







Comments


bottom of page