Els animals i les imatges
- pigmentsdi
- Sep 11, 2020
- 6 min de lectura
Actualitzat: Sep 17, 2020
Primeres setmanes de setembre, una volta al col·le especial, i volta a estudiar asseguts en un pupitre temes que interessen o atrauen poc. En aquesta publicació com en les següents experimentarem junts una nova manera d'aprendre continguts posant-los en pràctica dins de la temàtica animal.
En aquest primer blog treballarem la lectura i l'anàlisi d'imatges fixes, començant pels elements configuratius de la imatge, les anàlisis compositives i les seues lleis, el valor connotatiu i denotatiu, i finalment, la finalitat i aplicació de la imatge a àmbits d'expressió i comunicació.
COMENCEM!
Primer ens posem en context, a partir d'aquest moment som un equip que tenim com a finalitat aconseguir que la major part de la població conega el treball de la protectora del poble i col·labore amb ella, i per a això hem de fer difusió mitjançant cartells del seu treball i dedicació, però per a fer aqueixos cartells hem de tindre en compte uns aspectes tècnics que explicarem a continuació.
Et quedes i formes part d'aquest equip?
Elements configuradors de la imatge plàstica
Les arts plàstiques tenen el seu propi llenguatge, que consisteix en un conjunt d'aspectes visuals de gran varietat i les unitats bàsiques de la qual i estructurals reben el nom d'elements plàstics. Aquests elements plàstics són: el punt, la línia, la forma, el color, les textures i la llum.
El Punt
És l'element més simple del dibuix. Un sol punt pot assenyalar posició en un pla, dos punts poden separar àrees i varis poden suggerir forma.
La Línia
És un producte que obtenim mitjançant una successió de punts.
El valor expressiu de la línia es relaciona amb la sensació, idea i sentiment d'observador.
Línia Horitzontal (de costat a costat), pot expressar pau, tranquil·litat, el repòs i descans.

Línia Vertical (de dalt a baix i viceversa), regularment busquen atenció i pot expressar espiritualitat.
Línia Diagonal (línies rectes decantades), suggereixen moviment i emoció, emet la impressió de caiguda i descans.
Línia Corba (línies que canvien la seua adreça a poc a poc), amb elles es poden fer espirals, cercles i ondulades.
Línia Ziga-zaga (línies rectes diagonals que van en diferents direccions), poden crear confusió.
La Forma
La forma té llarg, ample i profunditat.
El Color
És present en el nostre dia a dia, tant físicament com sentimentalment. Per exemple, quan fem referència a algú que aquesta roig és que aquesta molest, i si el color és rosa, és que aquesta content i sense preocupacions.

To: és el nom del color (rosa, verd, blau…)
Valor: és el clar o fosc del to.
Intensitat: amb alta intensitat els colors són més brillants i els de baixa intensitat són més opacs.
Monocromàtic: usa diferents temptes o ombres d'un mateix to.
Complementaris: són colors que estan en posicions completament oposades en la roda de colors.
La Textura
Les textures són variacions en l'altura i la configuració d'una superfície. Aquestes variacions són valorades amb la vista i el tacte.
Tàctil: es pot percebre a través del tacte i de manera visual
Visual: només es percep a través de la vista.
La Lum
La llum es manifesta en una gradació que té dos extrems, el blanc i el negre. El blanc aquesta en l'extrem superior d'aqueixa gradació i representa el major grau de lluminositat i el negre aquesta en l'extrem inferior i representa la penombra.
Entre tots dos extrems trobem una successió del valor total; d'aqueixa manera podem parlar de valors tonals clars, intermedis i foscos.
Ja tenim clars els elements bàsics del llenguatge artístic?? Llavors ara ens endinsem en matèria de composició, amb les seues anàlisis i les seues lleis.
El llenguatge visual utilitza les imatges per a comunicar missatges. Les imatges són signes que tenen una forma concreta, el seu significat, i transmeten un missatge.
Les imatges estan formades per uns elements bàsics; els elements del llenguatge visual. Aquests elements es relacionen entre ells segons un codi específic i fan possible que hi haja comunicació.
Composició visual
Una composició visual és el resultat d'ordenar els elements visuals bàsics de l'obra d'art per a expressar idees i sentiments. La selecció i la col·locació dels elements en un treball visual contribueix a una resposta de l'espectador, l'obra d'art pot ser un plaer per a la vista si els elements que la configuren estan disposats de manera equilibrada.
Per a realitzar tota composició visual caldria partir d'una sèrie d'elements bàsics: Punt, línia, contorn, direcció, textura, dimensió, escala i moviment (explicats anteriorment) Totes elles cal saber triar-les tenint en compte la funció del missatge i la seua plasmació visual.
Línies:
– Línies Verticals: sensació de vida i suggereixen una certa situació de quietud i de vigilància.
– Línies Horitzontals: sensació de pau, de quietud, de serenitat ja vegades de mort.
– Línies Inclinades: sensació de dinamisme, de moviment, d'agitació i de perill.
– Línies corbes: sensació de dinamisme, de moviment, d'agitació i de sensualitat.
– L'aire: es refereix a l'espai més o menys buit que es deixa entre els subjectes principals que apareixen en una imatge i els límits de l'enquadrament.
Colors:
– Color verd: és un color que transmet relaxació i descans. Inspira seguretat, harmonia i equilibri. Es relaciona amb la naturalesa, el medi ambient, la joventut i la primavera.
– Color blau: és el color de la mar, dels llacs i del cel. Transmet suavitat, pau, calma, tranquil·litat, profunditat i espiritualitat. De tots els colors el blau és el que transmet més calma, frescor, puresa i higiene.
– Color roig: El color roig és el símbol de l'amor, la passió, el desig, el foc i la fúria. Denota valor i fortalesa.
– Color Groc: representa la vida, l'amistat, l'energia, la felicitat, l'alegria, l'optimisme, l'esperança i la saviesa.
– Color marró: és un color extraordinàriament tranquil per a observar. És el color de la terra, de la fusta i de la pedra, perquè desprén densitat i solidesa. Transmet sensació de frescor i calidesa al mateix temps. A vegades evoca sentiments de nostàlgia.
–Color taronja: El taronja és un color alegre, viu i extravagant; dinàmic, espontani, assertiu i estimulant.El color taronja estimula el cervell, produint energia i activitat mental. Aquest color simbolitza la creativitat, el canvi, l'energia i la resistència. També és el símbol de la tardor.
– Color gris El color gris és el color de les pedres i metalls; de les cendres i la pols. Es relaciona amb el clima, amb l'avorriment, amb la vellesa i la mort. El gris és un color equilibrat i neutre, que no desperta emocions.
– Color rosa: El color rosa simbolitza la dolçor, l'amor i el romanç, la delicadesa, la cura, la tendresa, l'acceptació i la calma.
– Color blanc: El blanc és símbol de puresa, neteja i seguretat. Aquest color transmet innocència, joventut i perfecció; simplicitat i frescor. Quan hi ha massa blanc es pot percebre una sensació freda o clínica ( els metges i els hospitals són de color blanc).
– Color negre: El negre és el color del misteriós i ocult. A vegades també representa el dolor i la mort; la negativitat i el mal. No obstant això es tracta d'un color sofisticat, digne i vistós, que també denota estil, serietat i elegància.
– Color morat: El color morat s'associa amb reialesa, noblesa, *sofistificación, luxe, extravagància, espiritualitat, cerimònia, transformació, saviesa, il·luminació, crueltat, honor i arrogància. Simbolitza també: riquesa, poder, màgia i misteri.
Per a la nostra missió com a equip d'elaborar cartells per a difondre el treball de la protectora, que colors triaríem? Comenta-ho!
Principis de composició
Harmonia

Es tractaria d'una composició en la qual els elements que la formen presenten: variacions poc apreciables, mecanismes per a aconseguir l'harmonia, agrupació de línies i formes similars, gradació suau de la llum, colors pròxims en el cercle cromàtic, etc…
Equilibri
Composició estàtica: Es busquen factors com l'harmonia, la uniformitat, l'absència de tensions o la simetria.
Composició dinàmica: Asimetria, ritme, conflicte i contrast.
Ritme

El ritme s'aconsegueix mitjançant especial d'ordenació dels diferents elements de la imatge i per la seua repetició segons una certa cadència.
El centre d'interés
El centre d'interés ha de ser l'element dominant que done sentit a una imatge. No ha de ser únic, encara que quants més hi haja, més cura haurem de posar a aconseguir la claredat de la imatge.
Moviment

Es refereix a la forma en què l'autor guia la mirada de l'observador a través de la composició de la imatge, generalment cap a àrees d'èmfasis o interés. El moviment es pot estimular a través de línies, figures contrastants o colors.
Les Lleis Compositives
Les lleis compositives són una sèrie de pautes per a equilibrar les composicions de manera harmònica. La força dels elements de la composició poden estar compensats o descompensats.
1. La llei de la Balança
Quan situem el mateix pes a banda i banda d'una balança, aquesta queda equilibrada.

2. La Llei de la Compensació de Masses
Es compon amb formes de diferent grandària, diferent color, forma o importància per a compensar la composició.

3. Els pesos visuals
És la capacitat d'atracció visual que té un element.
Com més pesa una forma o figura, més força visual té.

4. La llei dels Tres Terços

Es divideix la imatge en 9 parts iguals.
Els 4 punts resultants d'aquestes línies imaginàries són forts punts d'atenció visual.
Es tracta d'una simplificació de la Secció Àuria. Els quatre punts d'intersecció de les línies es converteixen en zones de gran atracció visual i, per tant, s'han de tindre molt en compte a situar els centres d'interés de la imatge. Les franges superior i inferior es consideren també zones d'atracció visual. La franja dreta es considera “més pesada” i és arriscat situar elements importants de la imatge La franja esquerra té més estabilitat.
Tot bé? Perquè amb tot aquesta teoria només queda practicar i observar altres treballs. Ací us deixem alguns de protectores de la zona, amb autors desconeguts.




Us ha agradat? Doncs ens veiem en el pròxim! 🍀
Comments