L’Educació Plàstica, Visual i Audiovisual junt al món animal.
- pigmentsdi
- Aug 21, 2020
- 2 min de lectura
Abans de llegir aquest post, pegueu-li una ullada a l’anterior per així situar-se en la realitat que en la que viu l'assignatura EPVA, que ve a ser un poc el mateix que ocorre en la temàtica animalista.
Ja l'heu llegit i heu ficat el coret? Doncs, endavant!

L’Educació Plàstica, Visual i Audiovisual (EPVA) és una assignatura molt rica en eines i valors que aporta als estudiants, entre els que podem trobar el treball en grup la imaginació o la creativitat, d'entre altres, tan necessaries per al futur professional. A banda dels beneficis de EPVA, també són molts els estudis que aporten afirmacions sobre els beneficis de l’educació en el respecte als animals, i poques les eines que es faciliten per poder portar-ho a les aules, per això en aquests posts proposarem i analitzarem activitats per treballar el currículum de l’assignatura a través de la temàtica animalista. Amb aquesta temàtica es pretén proporcionar així als alumnes un punt de motivació per a la realització d’activitats i treballs de classe, així com aportar nous valors en el respecte als animals que repercutiran en el respecte als seus iguals. En el món hi ha molts tipus de maltractament, i per norma general el més present en el nostre dia a dia és el maltractament de gènere, encara que no molt lluny està el maltractament animal, no tan present als mitjans de comunicació com l’anterior però igual de preocupant i sàdic.

Però per què treballar amb aquesta temàtica?
El maltractament animal afecta en el comportament de les persones, si una persona comença amb el maltractament a éssers vius sense veu com els animals, a posteriori podria convertir-se en maltractador de persones, segons un estudi de l'FBI molts troben plaer en la violència cap a les persones començant exercint aquesta violència cap als animals.
L'advocat i animalista George Thorndike Angell deia al segle XIX que ell treballava per lluitar contra la violència als animals per treballar el problema de la violència als animals des de l’arrel.
Dins d’aquest maltractament d’animals podem trobar infinitat, des de maltractament en granges de gallines que viuen sense menejar-se per produir ous o porcs separats de les seues cries, fins a la utilització d’elements de l’anatomia animal com la marta o el marfil dels elefants per fer joies o teixits, així com la tauromàquia i la caça, ambdues presents en la cultura espanyola; però encara que tractarem tots aquests i més tipus de maltractament ens anem a centrar en el maltractament d’animals domèstics, gossos i gats, ja que aquests són més propers a l'alumnat.
Des de l’assignatura EPVA, i a través dels seus múltiples continguts a tractar es pot treballar la temàtica animalista aportant un aprenentatge enfocat a possibles pràctiques en la vida quotidiana. En els següents blocs, tractarem i proposarem activitats per treballar la temàtica en continguts de l’assignatura, aportant una visió diferent de temes difícils de tractar teòricament i que resulten un poc pesats per als alumnes de l’ESO especialment.
Si voleu que es tracte algun contingut en especial o algun suggeriment, ens llegim en comentaris!
Ens veiem al pròxim blog!
C.

*Imatge 1. Kiket. Artista: Ana G.
*Imatge 2. Ron. Artista: Llúcia C.
*Imatge 3. Calcetines. Artista: Ximo V.
Commentaires